Κάρυστος – Δρακόσπιτο Όχης – Φαράγγι Δημοσάρη
Διήμερη πεζοπορική
18-19 Μαΐου 2024
Σάββατο 18 Μαΐου 2024
Αναχώρηση από Ν. Ιωνία με πούλμαν για το λιμάνι της Ραφήνας και επιβίβαση στο πλοίο για Μαρμάρι μαζί με τις αποσκευές μας. Μετεπιβίβαση σε άλλο πούλμαν για την πόλη της Καρύστου. Άφιξη και τακτοποίηση στο παραλιακό ξενοδοχείο “Γαλαξίας’’. Περιηγητική πεζοπορία στο ενετικό κάστρο πάνω από την πόλη, στο αρχαίο λατομείο και επίσκεψη στο κτήμα – οινοποιείο Μοντοφώλι, βόρεια της Καρύστου.
Το κάστρο Καστέλο Ρόσσο ή Κοκκινόκαστρο της Καρύστου δεσπόζει στους πρόποδες της Όχης. Βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα από την Κάρυστο, μεταξύ των χωριών Γραμπιά και Μύλοι, επάνω σε ένα κωνικό ύψωμα, κάπως μακριά από τη θάλασσα και τους πειρατικούς κινδύνους εκείνης της εποχής και δεσπόζει σε όλη την πεδιάδα που απλώνεται από κάτω μέχρι την παραλία.
Το Αρχαίο Λατομείο βρίσκεται στη θέση Κύλινδροι Μύλων, όπου διατηρούνται γιγάντιοι μονολιθικοί κίονες μήκους 12 μέτρων που λαξεύτηκαν από το μητρικό πέτρωμα. Πρόκειται για τα τελευταία προϊόντα του διάσημου λατομείου της Καρύστου, στο οποίο κατά την αρχαιότητα και κυρίως κατά τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο (1ος αι. π.Χ.-2ος αι. μ.Χ.) εξορυσσόταν η περίφημη «Καρύστια λίθος» ή «cipollino», το λευκοπράσσινο μάρμαρο με τις χαρακτηριστικές φλεβώσεις.
Το Καρυστινό μάρμαρο χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό σε γνωστά κτήρια της αρχαιότητας, στην Αθήνα (Βιβλιοθήκη του Ανδριανού), στη Ρώμη (Αυτοκρατορικές Αγορές, το Ωδείο του Δομιτιανού, το Αμφιθέατρο των Φλαβιών, ο ναός της Ομονοίας κ.ά.), ενώ η χρήση του συνεχίστηκε και στα Βυζαντινά χρόνια σε σημαντικά μνημεία, όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, η βασιλική του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, η Μονή του Οσίου Λουκά στη Φωκίδα κ.ά.
Κυριακή 19 Μαΐου 2024
Επιβίβαση στο πούλμαν και άφιξη στο καταφύγιο από όπου θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας για την κορυφή της Όχης (1.398 μ). Θα ακολουθήσουμε ανηφορική πορεία περίπου μίας ώρας μέχρι το μεγαλιθικό σπίτι του Δράκου με θέα το Αιγαίο. Κατάβαση μίας ώρας μέχρι την είσοδο του Φαραγγιού Δημοσάρη.
Το φαράγγι βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του όρους Όχη, έχει συνολικό μήκος περίπου 10 χλμ. και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα φυσικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα και δημοφιλή προορισμό πεζοπόρων από όλο τον κόσμο.
Η πεζοπορική διαδρομή ξεκινά στη θέση Πετροκάναλο (σε υψόμετρο 950 μ.) και καταλήγει στην παραλία των Καλλιανών. Το μονοπάτι διαθέτει σήμανση και είναι βατό. Στα αριστερά μας τρέχει το ρέμα Δημοσάρη, το οποίο διασχίζει το φαράγγι και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος. Λίγο μετά τον οικισμό Λενοσαίοι βρίσκεται η θέση Σκάλα, το πιο στενό σημείο του φαραγγιού, όπου σχηματίζονται μικροί καταρράκτες και φυσικές κολυμβήθρες. Οι τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν να βουτήξουν. Να είστε όμως προετοιμασμένοι, καθώς τα τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά του ρέματος είναι παγωμένα ακόμα και το καλοκαίρι.
Η διαδρομή έχει οργιώδη βλάστηση και είναι κατηφορική σε όλο το μήκος της. Θεωρείται σχετικά εύκολη, ενώ η απόσταση μέχρι τους Καλλιανούς καλύπτεται σε περίπου 4 έως 5 ώρες.
Το φαράγγι είναι προστατευόμενο και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, καθώς αποτελεί βιότοπο σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.
Μήκος Διαδρομής : 12 χλμ
Διάρκεια : 7 ώρες
Υψομετρική Διαφορά : + 650 μ / – 950 μ
Βαθμός δυσκολίας : 1 (Εύκολη για έμπειρους πεζοπόρους, κατάλληλη και για αρχαρίους με καλή φυσική κατάσταση)
Απαραίτητος εξοπλισμός : ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αδιάβροχο αντιανεμικό, μπουφάν, φλις, ισοθερμική μπλούζα, σκούφος, γάντια, ατομικό φαρμακείο. Δεύτερα παπούτσια και ρούχα στο λεωφορείο.
Εάν υπάρχει χρόνος όποιος θέλει μπορεί να κάνει και μπάνιο στον τερματισμό της πορείας.
Ανάλογα με τον χρόνο της πεζοπορίας θα έχουμε φαγητό ή καφέ στο λιμάνι και κατόπιν επιστροφή για Μαρμάρι – Ραφήνα – Ν. Ιωνία.
*** Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.
Αρχηγός: Άρης Ανδρικόπουλος τηλ.697 734 5989
Κρατήσεις : Αβράμπος Γιάννης τηλ 697 732 7369
Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).
Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.