20-23 Σεπτεμβρίου 2024 / Πεζοπορική – Γράμμος

Λίμνη Γκιστόβα (2.350 μ) – Τσούκα Πέτσικ (2.5020 μ) – Πάνω Αρρένες (2.195 μ) – Μετέωρα

4ήμερη πεζοπορική – ορειβατική

20-23 Σεπτεμβρίου 2024

 

Ψηλά, πάνω από τα Μαστοροχώρια, απομονωμένος, η γενέτειρα του Σαραντάπορου ποταμού και το σύνορο της χώρας μας. Ο Γράμμος είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα ψηλό βουνό…

Μεγάλος, Επιβλητικός, Αχανής, Αλπικός είναι λίγα από τα επίθετα με τα οποία θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τον ορεινό όγκο του Γράμμου. Ακόμα, εκεί στέκουν κατάλοιπα μαχών και μαχητών.

Ο Γράμμος με την κορυφή του, Τσούκα Πέτσικ στα 2.520 μ, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς και ¨ενώνει¨ τον νομό Καστοριάς με τον νομό Ιωαννίνων καθώς επίσης και την Δυτική Μακεδονία με την Ήπειρο αλλά και την Ελλάδα με την γειτονική Αλβανία.

Ο Γράμμος είναι ένα βουνό με ομαλό ανάγλυφο, πλούσια δασική βλάστηση και αλπικά λιβάδια, άφθονα νερά που τρέχουν σαν ασημένιες φλέβες στις πλαγιές του, αλπικές λίμνες που αγγίζουν τις ψηλότερες κορφές, απομονωμένα αλλά πανέμορφα χωριά σαν αετοφωλιές χτισμένα στις πλαγιές του. Ένα βουνό που κουβαλάει μεγάλη ιστορία στην πλάτη του ,πεδίο σκληρών και πολύνεκρων μαχών αφού εδώ έλαβε τέλος ο σπαραχτικός εμφύλιος των Ελλήνων.

Με βάση μας το χωριό Αετομηλίτσα, θα πεζοπορήσουμε στα παρθένα τοπία του Γράμμου, θα ανέβουμε στην ψηλότερη κορυφή του Τσούκα Πέτσικ στα 2.520 μ., αλλά και σε μία από τις πιο εμβληματικές κορυφές του, την Πάνω Αρρένα  στα 2.195 μ. Φτιαγμένη από λευκόγκριζο ασβεστόλιθο, απόκρημνη και αυστηρή, η κορυφή στέκει απόμακρη πάνω από τις δύο λίμνες στις οποίες δανείζει το όνομά της. Θα  ανακαλύψουμε επίσης τη δρακόλιμνη Γκιστόβα στα 2.350 μ. που τροφοδοτείται κάθε άνοιξη από τα λιωμένα χιόνια, ενώ φιλοξενεί ένα σπάνιο αλπικό οικοσύστημα με τρίτωνες και χαμηλή αλπική βλάστηση. Σύμφωνα με το μύθο σχηματίστηκαν από τα δάκρυα του δράκου που φύλαγε τη Γράμμουστα, όταν τον κλέψανε άνδρες από την Αετομηλίτσα. Καθώς έφευγε από το χωριό έκλαιγε. Από την θλίψη και τα δάκρυα του σχηματίστηκαν οι Δρακόλιμνες.

Παρασκευή 20.09.2024 : Αναχώρηση στις 4.00  μ.μ. από Ν. Ιωνία με προορισμό την Καστοριά. Διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Αγνάντι.

Σάββατο 21.09.2024 : Μετά το πρωινό μας, θα αναχωρήσουμε για το χωριό Γράμμος ή Γράμμουστα στα 1.390 μ. απ’ όπου θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας. Γράμμουστα σημαίνει γραμμένη ομορφιά. Ήταν τόση η ομορφιά της και η αρμονία της, λες και κάποιος την ζωγράφισε κι έχει όλα αυτά τα χαρίσματα… Σύμφωνα με το μύθο, την έφτιαξε ο Θεός γραμμένη με το χέρι του. Γράμμουστα θα πει γραμμένη, εκλεκτή της Θείας Χάρης…

Η Γράμμουστα είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία. Από τον 17ο αιώνα, τότε που ήταν μια από τις σημαντικότερες μητροπόλεις του Βλαχόφωνου Ελληνισμού, με 1.100 σπίτια και Ελληνικό σχολείο, ως την εισβολή των Ιταλών και τον εμφύλιο πόλεμο. Η Γράμμουστα έζησε την ακμή, την ερήμωση και την βία του πολέμου. Κοντά στο χωριό, μέσα σε μία σπηλιά, σε έναν απόκρημνο βράχο ¨κρύβεται¨ το νοσοκομείο του ΕΑΜ. Το βουνό, αναστημένο από τις στάχτες του, κάλυψε με την ομορφιά της φύσης τις πληγές του. Το χωριό ξαναχτίζεται στα ερείπια των παλιών σπιτιών, απαριθμώντας σήμερα 28 πέτρινα σπίτια.

Α΄ ομάδα

Γράμμουστα (1.390μ) – λίμνη Γκιστόβα (2.350μ) – Γράμμουστα (1.390μ)

Με αφετηρία το μικρό χωριό Γράμμος, θα ακολουθήσουμε ένα πλέγμα από συνεχή κτηνοτροφικά μονοπάτια μέχρι την περιοχή Λεύκα και από εκεί προς τις θέσεις Μπαρούγκα και Φάγκου. Διασχίζοντας μία διαδρομή γεμάτη υποαλπικά λιβάδια και μικρές αλπικές λίμνες, απομεινάρια ορεινών παγετώνων, θα φθάσουμε στη λεκάνη της λίμνης Γκιστόβα στα 2.350μ.

Από τις γύρω πλαγιές έχουμε άπλετη θέα στην αλβανική μεθόριο, αλλά και στα βορειότερα βουνά της Ηπείρου, με πιο προβεβλημένα το Σμόλικα και τη Γκαμήλα. Κατάβαση στη Γράμμουστα από τα ίδια.

 

Μήκος Διαδρομής : 12 χλμ

Διάρκεια : 6,30 – 7  ώρες

Υψομετρική Διαφορά : + / – 1.000 μ

Βαθμός δυσκολίας : Δύσκολη

 

 

Β΄ ομάδα

Γράμμουστα (1.390μ) – Λίμνη Γκιστόβα  (2.350μ.)– Τσούκα Πέτσικ (2.520μ.) – Γράμμουστα (1.390μ.)

Με αφετηρία την λίμνη Γκιστόβα, θα συνεχίσουμε σε μία δυσκολότερη και πιο απαιτητική διαδρομή που οδηγεί στις βραχώδεις κορυφές του Γράμμου σε ύψος 2.520 μ.

Θα ακολουθήσουμε μία μεγάλη τραβέρσα προσεγγίζοντας την κυρίως κορυφή την οποία έχουμε διαρκώς στο οπτικό μας πεδίο. Στα 2.400μ φτάνουμε σε χαρακτηριστικό διάσελο, με διασταύρωση μονοπατιών που έρχονται από Αλβανία και από τις νοτιοδυτικές προεκτάσεις του βουνού. Μένουν άλλα 100 μέτρα υψομετρικής διαφοράς που καλύπτονται σύντομα με απότομη και λίγο βραχώδη ανηφόρα για την κορυφή με την ονομασία “2.520” ή αλλιώς Τσούκα Πέτσικ. Από την κορυφή βλέπουμε σε απόσταση αναπνοής της κορυφές Περήφανο, Γκέσος, Αρρένες, Κάμενικ, ενώ έχουμε εξαιρετική θέα στη βόρεια Πίνδο, αλλά και στα βουνά της Αλβανίας. Η κατάβαση θα γίνει από τα ίδια.

Μήκος Διαδρομής : 19 χλμ

Διάρκεια : 9 – 10  ώρες

Υψομετρική Διαφορά : + / – 1.350 μ

Βαθμός δυσκολίας : Πολύ Δύσκολη

 

Ομάδες Α & Β : Από τη Γράμμουστα θα αναχωρήσουμε για την Αετομηλίτσα στα 1.430 μ. (περίπου 2 ώρες) όπου θα διανυκτερεύσουμε στον ξενώνα και το καταφύγιο. Πρόκειται για ένα βλαχοχώρι που ζωντανεύει πέντε μήνες τον χρόνο, καθώς πέφτει σε ¨χειμερία νάρκη¨ από τις αρχές του Οκτώβρη και ¨ξυπνά τον Μάιο. O πληθυσμός του μετακινείται, καθώς είναι όλοι κτηνοτρόφοι.

 

 

Κυριακή 22.09.2024 :

Αετομηλίτσα (1.450μ) – Πάνω Αρρένα (2.196μ) – Αετομηλίτσα (1.450μ)

Από την Αετομηλίτσα θα βγούμε στην έξοδο του χωριού και θα ανηφορίσουμε από την αριστερή μεριά ενός χειμάρρου. Μετά από δύο ώρες θα βγούμε σε λιβάδι στους πρόποδες της κορυφής Άνω Αρρένες. Η λέξη Αρρένες προέρχεται από τη βλάχικη λέξη “Αρίνα” που σημαίνει χώμα και άμμο. Ακολουθεί μια επίπονη ανάβαση προς την κορυφή Άνω Αρρένες  (2.196μ). Η θέα της προς τις λίμνες Αρρένες είναι εκθαμβωτική. Η κορυφή περιστοιχίζεται από αμπριά και ορύγματα της εποχής του εμφυλίου πολέμου. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή στην Αετομηλίτσα.

Μήκος Διαδρομής : 11 χλμ

Διάρκεια : 6  ώρες

Υψομετρική Διαφορά : + / – 780 μ

Βαθμός δυσκολίας : Μέτριο (για έμπειρους πεζοπόρους)

Δευτέρα 23.09.2024 :

Καστράκι Μετεώρων – Αγ. Πνεύμα

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε μέσω Γρεβενών με προορισμό το Καστράκι στα Μετέωρα. Ακριβώς πάνω από το χωριό Καστράκι ορθώνεται ο πανύψηλος βράχος γνωστός με το όνομα Άγιο Πνεύμα.

Πήρε το όνομά του από ένα μικρό ναό αφιερωμένο στο Άγιο Πνεύμα, λαξευμένος γύρω στα 950μ  μέσα σε μια σπηλιά στην κορυφή του ομώνυμου βράχου από έναν ασκητή που ονομαζόταν Βαρνάβας και ήταν από τους πρώτους αναχωρητές των Μετεώρων, για τον οποίο διαθέτουμε γραπτές πηγές. Κάθε χρόνο κατά τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος οι κάτοικοι του χωριού μαζί με τον ιερέα ανεβαίνουν από το μονοπάτι στο εκκλησάκι πάνω στο βράχο για να τελέσουν τη θεία λειτουργία.

 

 

Η πεζοπορία μας θα ξεκινήσει  από την πλατεία Καστρακίου. Αρχικά διασχίζει τα σοκάκια του παλιού Καστρακίου έως την βρύση της Νεράιδας. Η διαδρομή από την βρύση έως τα σπασμένα κομμάτια βράχου είναι χωμάτινη και μετά κινείται κυρίως πάνω σε βραχώδες ανάγλυφο. Το μονοπάτι οδηγεί σε περίπου μια ώρα στην εντυπωσιακή σκήτη του Αγίου Πνεύματος. Το καμπαναριό βρίσκεται πάνω σε βράχο με μοναδική θέα.

Μήκος Διαδρομής : 2,5 χλμ

Διάρκεια : 2  ώρες

Υψομετρική Διαφορά : + / – 150 μ

Φαγητό και επιστροφή στη Ν. Ιωνία.

*** Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

 

Αρχηγός : Γκέλυ Μπέγκα

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας τηλ 693 920 5638

 

Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).

Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.