Μονοήμερη περιηγητική
22 Σεπτεμβρίου 2024
Ο Φυσιολατρικός Όμιλος Ν. Ιωνίας στις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα Κυριακή, διοργανώνει μια τουριστική εκδρομή στο Αίγιο, την Παναγία Τρυπητή και τα Σελιανιτικα.
Αναχώρηση από την Ν. Ιωνία και με μια ενδιάμεση στάση φτάνουμε στην πόλη του Αιγίου. Επίσκεψη στην όμορφη κεντρική πλατεία του, μετά προσκύνημα στην Παναγία Τρυπητή και το μεσημέρι θα καταλήξουμε στα Σελιανίτικα για φαγητό και μπάνιο.
Το απόγευμα επιστροφή στην Ν. Ιωνία.
Το Αίγιο κτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο ύψους 60 μέτρων με θέα στον Κορινθιακό Κόλπο, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας και αποτελεί έδρα του Δήμου Αιγιαλείας. Ο Δήμος Αιγιαλείας προήλθε από την συνένωση των δήμων Αιγείρας, Αιγίου, Ακράτας, Διακοπτού, Ερινεού και Συμπολιτείας (Πρόγραμμα Καλλικράτης). Το Αίγιο είναι η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Η ονομασία Αίγιο, σύμφωνα με τον Στράβωνα, προήλθε από την ιερή αίγα Αμάλθεια, που ανέθρεψε τον Δία όταν αυτός κρυβόταν από τον παιδοφάγο πατέρα του Κρόνο. Άλλοι υποστηρίζουν πως προέρχεται από το ομηρικό ρήμα αΐσσω, που σημαίνει κινούμαι ορμητικά, από τα άγρια νερά της θάλασσας του ή από το έδαφός του που είναι σεισμοπαθές. Η μεσαιωνική ονομασία του Αιγίου, Βοστίτσα, πιθανόν να είναι από τη σλαβική λέξη Βόστα-Βοστάν.
Κατά τη μυθολογία το Αίγιο πρωτοκατοικήθηκε από τους Αιγιαλείς Πελασγούς, ωστόσο ως ιδρυτές της ενιαίας πόλης φέρονται οι Ίωνες της Αττικής (16ος αι. π.Χ.). Το 12ο αι. Αχαιοί από τη Λακωνία έδιωξαν τους Ίωνες και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ονομάζοντάς την – Αχαΐα.
Η πόλη του Αγίου χωρίζεται στην κάτω πόλη που περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη, στη μέση πόλη με τα Γαλαξιδιώτικα ή περιοχή Αγ. Ανδρέα και την άνω πόλη με το ιστορικό κέντρο και τον “Συνοικισμό”.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης του Αιγίου είναι η καταπράσινη, κεντρική Πλατεία Υψηλών Αλωνίων με τον νεογοτθικό Πύργο (1900) – άλλοτε Μετεωρολογικό σταθμό και το Ηρώο, έργο του γλύπτη Γ. Δημητριάδη του Αθηναίου.
Στην παραλία του Αιγίου σε ύψος 30 μ. θα συναντήσετε το Ιερό Προσκύνημα «Ζωοδόχος Πηγή» γνωστό σαν «Παναγία η Τρυπητή». Εκεί βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Χτισμένη μέσα σε Σπήλαιο η Παναγία η Τρυπητή εντυπωσιάζει για την τοποθεσία, την αρχιτεκτονική και τους περίτεχνους κήπους της. Η εξωτερική, αναγεννησιακού τύπου μαρμάρινη σκάλα ενώνει τον παραλιακό δρόμο με τον Ναό. Είναι πολιούχος του Αιγίου και γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα.
Αρχηγός : Ευκλείδου Καίτη τηλ. 697 811 8042
Κρατήσεις : Βεργοπούλου Μαρία τηλ. 693 429 4313
*** Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.
Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).