06 Οκτωβρίου 2024 / Πεζοπορική – Παρνασσός – Βάργιανη (Νεραϊδοσπηλιά 1.420 μ)

Μονοήμερη πεζοπορική – ορειβατική

06 Οκτωβρίου 2024

Αναχώρηση στις 7.00 το πρωί από την Λεωφόρο Ηρακλείου 230, στη Ν. Ιωνία, (ΙΟΡΔΑΝΗΣ) και με ενδιάμεση στάση, άφιξη στη Βάργιανη Φωκίδας.

Η Νεραϊδοσπηλιά βρίσκεται στην πλαγιά του Δυτικού Παρνασσού, πάνω από τη Βάργιανη, όπου σύμφωνα με τους μύθους της περιοχής, κατοικούσαν κάποτε οι Νεράιδες του Παρνασσού.

Η Νεραϊδοσπηλιά είναι ένα λιμναίο οριζόντιο σπήλαιο, με μήκος 100 μ περίπου και αποτελείται από 2 μεγάλους θαλάμους και 12 λιθωματικές λεκάνες. Το νερό που εισέρχεται από την οροφή του, δημιουργεί σταλακτίτες και σταλαγμίτες και το περίσσευμα τους χειμερινούς μήνες δημιουργεί μαγευτικές λιμνούλες, γεμίζοντας τις λεκάνες.

Η διαδρομή ξεκινάει από την γραφική Βάργιανη, ένα χωριουδάκι χτισμένο αμφιθεατρικά στα 885 μ υψόμετρο μέσα στα έλατα και με άφθονα τρεχούμενα νερά, με τις πηγές της Μπουρμπούλας μέσα στο χωριό. Ωραίο μονοπάτι, με πολύ καλή σήμανση, μέσα σε ελατοδάσος. Αρκετά ζόρικη ανηφόρα και σημεία που δεν είναι για υψοφοβικούς. Έχει 2-3 σημεία με μόνιμα τοποθετημένα σχοινιά για λόγους ασφαλείας, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο και δύσκολο, που με λίγη προσοχή τα περνάς εύκολα.

Το μονοπάτι ανηφορίζει μέσα από πυκνό δάσος. Φτάνοντας στο διάσελο, λίγο πριν το τελευταίο τμήμα της διαδρομής προς τη σπηλιά, η θέα της Γκιώνας και της Οίτης θα μας αποζημιώσουν για την προσπάθεια να φτάσουμε ως εκεί.

Η κατάβαση προς την είσοδο της σπηλιάς γίνεται από ένα αρκετά δύσβατο και λίγο εκτεθειμένο μονοπάτι, στο οποίο όμως υπάρχουν σχοινιά που βοηθούν το πέρασμα προς τη σπηλιά. Για την εξερεύνηση του σπηλαίου είναι απαραίτητος φακός κεφαλής για να έχουμε ελεύθερα τα χέρια μας.

Επιστροφή από τα ίδια, στην Βάργιανη, για φαγητό. Επιστροφή στην Ν. Ιωνία το βράδυ μετά τις 21.00.

Μήκος Διαδρομής : 9,2 χλμ

Διάρκεια : 5-6 ώρες

Υψομετρική Διαφορά : +/- 870 μ

Βαθμός δυσκολίας : 2 (Μέτρια για έμπειρους πεζοπόρους, ακατάλληλη για αρχαρίους).

Επειδή η διαδρομή επιστρέφει από τα ίδια, υπάρχει η δυνατότητα για όσους δεν μπορούν, να κάνουν ένα μέρος και να επιστρέψουν.

*** Συνιστάται η χρήση μάσκας μέσα στο λεωφορείο.

Αρχηγός: Ζηλακάκη Μαρία

Κρατήσεις : Λαγόπουλος Επαμεινώνδας τηλ 693 920 5638

Σημ. Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ.).

Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του στη δραστηριότητα, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του.