Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016. Το Μετεωρολογικό Δελτίο μας προετοίμασε για λιακάδα. Οι φόβοι μας για βροχή εξαφανίστηκαν. Ξεκινάει λοιπόν η ομάδα των εκδρομέων με καλούς οιωνούς, για την πόλη του Ορχομενού της Αρκαδίας. Μια μικρή στάση στο Κιάτο και συνεχίζουμε τη διαδρομή μας, συζητώντας, ακούγοντας μουσική, κάπου – κάπου κάποιο ανέκδοτο για να σπάσει η μονοτονία, και κάπως έτσι φθάνουμε στο πανέμορφο Λεβίδι.
Εδώ, κατά το πρόγραμμα της εκδρομής, κάποιοι παρέμειναν για να επισκεφθούν το Μουσείο Αλέξανδρου Παπαναστασίου, που λειτουργεί σε χώρο του Δημαρχείου, με φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα από το πλούσιο προσωπικό αρχείο του πρωτοπόρου δημοκράτη πολιτικού. Οι φωτογραφίες αναφέρονται στην οικογενειακή του ζωή και στις στρατιωτικές και πολιτικές δραστηριότητές του. Στα προσωπικά αντικείμενα περιλαμβάνονται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, του γραφείου του, το κομπολόι, τα κιάλια, το σακάκι, το μπαστούνι, η ομπρέλα κ.λ.π. Το προσωπικό αρχείο επίσης περιλαμβάνει χειρόγραφα, επιστολές, επιστημονικές μελέτες και συγγράμματα, λόγους και άρθρα, καθώς και άλλα κείμενα πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου, γραμμένα στα Ελληνικά και στα Γερμανικά. Στο μουσείο στεγάζεται επίσης και η προσωπική του βιβλιοθήκη με 2.000 τόμους !!!. Το εντυπωσιακότερο όλων των εκθεμάτων είναι ο εγκέφαλος του Αλέξ. Παπαναστασίου, ο οποίος διατηρείται στο μουσείο σε ειδικό χημικό υγρό!!! Εθελοντικά, ο Κος Παπαναστασίου (συγγενής), μας ξενάγησε και αναφέρθηκε στο έργο του μεγάλου πολιτικού.
Οι υπόλοιποι, φθάνοντας λίγο έξω από το χωριό Ορχομενός, αρχίσαμε να ανηφορίζουμε προς τον αρχαιολογικό χώρο. Η φύλακας και αρχαιολόγος του χώρου, φρόντισε για κάποιους που έδειξαν αδυναμία προς το περπάτημα, να τους μεταφέρει με το Ι.Χ αυτοκίνητό της. Οι τολμηροί και δυνατοί πεζοπόροι έφθασαν στην κορυφή του λόφου, όπου εκεί έγινε και η ξενάγηση.
Ο Ορχομενός ήταν πόλη της αρχαίας Αρκαδίας, από τις μεγαλύτερες και παλιότερες. Ήταν τειχισμένη πόλη με θέατρο, αγορά, βουλευτήριο και ιερό της Υμνίας Αρτέμιδος με λίθινο άγαλμα καθώς και ιερό του Ποσειδώνα με επίσης λίθινο άγαλμα. Ο Ορχομενός θεωρείται η πόλη των βασιλέων που από εδώ ξεκίνησαν να ηγεμονεύουν σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Συμμετείχαν ενεργά στον Τρωικό πόλεμο στέλνοντας 60 πλοία και πολεμιστές. Το πιο γνωστό, όμως, μνημείο της αρχαίας Αγοράς του Ορχομενού είναι το Θέατρο, το οποίο καταλαμβάνει τμήμα της ανατολικής πλαγιάς του λόφου και η χωρητικότητά του υπερέβαινε τους 4.000 θεατές, και λέγετε ότι έχει ακουστικότητα, όπως το Ηρώδειο.
Όποιος δεν έχει δει το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Αρκαδίας πραγματικά θα έλεγα πως δεν έχει δει τίποτα. Δεν είναι υπερβολή, αλλά η θέα προς τον κάμπο της Κανδήλας και των γύρω βουνών είναι μοναδική, καθώς και προς το πετρόκτιστο ιστορικό Λεβίδι. Μετά την ξενάγηση μας, κατηφορίσαμε σχεδόν όλοι πεζοί, γιατί ως συνήθως η κατηφόρα, είναι εύκολη.
Μετά την πορεία και αυτή την μικρή ταλαιπωρία, καταλήξαμε για φαγητό. Σταθμός για το γεύμα μας, ήταν το χωριό Μαγούλιανα. Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός μεγάλου πετάλου και απλώνεται αμφιθεατρικά σε μια απότομη βουνοπλαγιά. Δίνει έτσι μια θαυμάσια εικόνα που θυμίζει τα Λαγκάδια. Είναι ο ψηλότερος κατοικημένος οικισμός της Πελοποννήσου, στα 1350 μέτρα. Αφού καλοφάγαμε, ευδιάθετοι και χαρούμενοι, πίνοντας και το καφεδάκι μας, αργά το απογευματάκι, επιστρέψαμε στη Ν. Ιωνία.
Παναγιώτου Αγγελική